Değişik bir ülkenin kelimelerinden üretilen türetilen seramik terimi günümüzde bir çok farklı endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Porselen sözcüğünün Latince istiridye anlamına gelen “Porsella” kelimesinden türetildiği tahmin edilmektedir. Porseleni Avrupa’ya tanıtanlar, başta Marco Polo olmak üzere, çeşitli deniz yollarını keşfeden Portekizli tüccarlar olmuştur
Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ?ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik ?grubunun bir elemanıdır. ??Porselenler kaolin, kuvars ve feldispat maddelerinden üretilir. Kaolin, porselen hamurunun kolay yoğurulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan hammaddedir. Kuvars ise, iskelet yapıcı hammadde olup, camsı faz oluşumunu sağlayan feldispat içinde önemli bir oranda çözünerek, porselen hamurunun sert, camsı, ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar.
Dişhekimliğinde çok yaygın olarak kullanılan porselen diş ve seramik dolgular,kaplamalar yada protezler, ortodontik tellerde ve bağlantı aparatlarında da kullanıma sunulmuştur. İçerdikleri ana maddelerin oranı incelendiğinde dişhekimliği porselen sistemlerinin çoğunluğu feldspar içerdikleri için feldspatik porselen diş yaptırma uygulaması olarak adlandırılırlar.
Lamine kaplama, estetik amaçlı bir tedavi yöntemidir.Bu tedavi, diş eksikliği olmayan ve uygun koşullara sahip sağlıklı dişlere uygulanır. Lamine kaplama tedavisi için uygun olan hastanın dişlerinin ön yüzeyi kesilir. Ağız içi ölçüleri hassas şekilde alınır. Alınan ölçülere uygun porselen lamineler hazırlanır. Kişiye özel yapılan bu porselen lamineler dişlere sabitlenmeden önce provalar yapılır. Hastanın dişleri üzerinde tırtıklar oluşturulur. Bu hasarlı yüzey üzerine özel yapıştırıcı sürülür ve lamineler diş yaptırma işlemlerinde sabitlenir. Lamineler sadece dişlerin ön yüzleri için yapılır ve yaprak şeklindedir.
http://www.istanbuldisdoktoru.org/dis-yaptirma.htm