Doç.Dr. Süleyman Bozkurt Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 8 yıl 2 ay önce Anonim tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #6741
    Anonim
    Ziyaretçi

    suleyman_bozkurt_logo.jpg
    Doç. Dr. Süleyman BOZKURT Kimdir?
    Doç Dr. Süleyman Bozkurt 1965 yılında İstanbul’da doğdu. Özel Saint-Joseph Fransız Erkek Lisesi’nden 1984 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden 1991 yılında mezun oldu. Karamürsel Devlet Hastanesi’nde bir yıl mecburi hizmetin ardından, Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimini 1992-1997 yılları arasında SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde tamamladı. 1997-2010 yılları arasında aynı hastanede Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia’da Thomas Jefferson Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ve Hannhamen Universitesi Kalp Damar Cerrahisi Kalp Transplantasyonu Bölümü’nde çalışmıştır. Doç Dr. Süleyman Bozkurt’un 114’ü yurtiçi, 33’ü yurtdışı toplam 147 bilimsel yayını vardır. 2010 yılından beri Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalın’da çalışmaktadır. Obezite ve Metabolik Cerrahi, Laparoskopik Cerrahi ile yakından ilgilenmektedir.
    Obezite cerrahisi ameliyatı kimlere yapılabilir?
    Obezite ameliyatları daha önce diğer zayıflama yöntemlerini denemiş ancak başarılı olamamış, şişmanlık durumu herhangi bir endokrin hastalıktan kaynaklanmayan, psikolojik açıdan bu ameliyata uygun ve yeme bozukluğu veya psikoz gibi hastalıkları bulunmayan, 18-65 yaş arasındaki vücut kitle indeksi 40 kg/m2 üzerindeki hastalara yapılabilir. Ayrıca vücut kitle indeksi 35 kg/m2 olup obeziteye bağlı yandaş hastalıkları olan hastalara da uygulanabilir. Vücut kitle indeksi kişilerin kilogram cinsinden ağırlıklarının metre cinsinden boylarının karesine bölünerek bulunan bir değerdir ve kg/m2 olarak ifade edilir. Bu değerin bazı durumlarda örneğin gebelerde, çocuklarda, sporcularda yanlış obezite algısı yaratabileceği unutulmamalıdır.
    Bu operasyon için en ideal yaş kaç?
    Bu ameliyatlar biraz önce de söylediğim gibi 18 – 65 yaş arası gruba yapılmaktadır. Ancak dünyada sıklığı giderek artan çocukluk çağı ve adölesan çağı obezite kavramı da vardır. Halen 18 yaş altı obez gruplarda da ameliyat tüm dünyada seçilmiş vakalarda yapılmaktadır. Ameliyat için ideal bir yaş grubu yoktur ancak genellikle yaş ilerledikçe operasyondan yararlanma olasılığı azalmaktadır.
    Peki erkek mi yoksa kadınlar mı daha çok yaptırıyor bu ameliyatı; yaş grubu ve meslek var mı?
    Bu ameliyatları erkek yada kadınlar daha çok yaptırıyor demek pek mümkün değil ancak kadın hastaların biraz ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Aslında bu ağır ve külfetli yaşam şeklinden hızlı ve etkili kurtulmayı planlayan bütün hastalar yaptırıyor demek daha doğru olur. Yaş grubu açısından ameliyatı doğal olarak sosyal ve profesyonel hayatı daha aktif olan grupta daha çok yapıyoruz, yani 25 – 45 yaş biraz daha fazla gibi. Ameliyatı tercih eden özel bir meslek grubu yok.
    Nasıl bir operasyon bu; kaç saat sürüyor? 
    Bu operasyonlar aday hastanın sağlık durumuna ve ek hastalıklarına, beklentilerine, başlangıç kilosuna, yeme alışkanlıklarına göre seçiliyor. Üç grup obezite ameliyatımız var. Birinci grup ameliyatlar kısıtlayıcı ameliyatlar, yani hastaların yeme miktarlarını kısıtlayan veya kontrol eden ameliyatlar. Tüp mide ameliyatı ve mide kelepçesi bu gruptan. İkinci grup ameliyatlar ise hastaların yediklerinden faydalanmalarını engelleyen, emilimi bozucu ameliyatlar. Bu grupta biliyopankreatikdiversiyon (BPD) ve BPD-duodenalswitch ameliyatlarını sayabiliriz. Üçüncü grup ameliyatlar ise saydığımız bu iki tip etkiyi birleştiren kombine tip ameliyatlar, kısacası hem yeme miktarını azaltan hem de yediklerinden faydalanmayı azaltan ameliyatlar. Bu gruba örnek olarak da gastrik bypass ameliyatını sayabiliriz. Ameliyatlar tipine göre değişmekle birlikte 45 dakikadan 150 dakikaya kadar sürebilmektedir.
    Mide küçültme ameliyatı
    İyileşme süresi ne kadar?
    İyileşme süresi ameliyatların laparoskopik olarak yapılması nedeniyle göreceli kısadır. Hastanede kalış süresi hastanın ve ameliyatın tipine göre 2 veya 3 gün. İşe dönme süresi hastanın seçimine bağlı. Genellikle 5 ile 10 gün arasında işe dönülebiliyor. 
    Hasta ameliyatın ardından nasıl besleniyor? Ne kadar zaman sonra istediği her şeyi yiyebiliyor?
    Ameliyat sonrası beslenme gerçekten çok önemli bir kavram. Halen iyileşmekte olan karın içindeki dokuların varlığını, ayrıca ameliyatın amacının kilo vermek ve ek hastalıklardan kurtulmak olduğunu da düşünürsek gerçekten çok önemli. Hastalarımızın yaklaşık 3 hafta süren (hastadan hastaya değişebiliyor daha uzun veya kısa olabilir) özel bir diyet uygulamasını istiyoruz. Burada iki amacımız var birincisi dokulara iyileşmek, eskisi kadar güçlü olmak için zaman tanımak, ikincisi de burada vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini eksiksiz ancak kilo vermek üzere dengeli olarak vermek. Bu nedenle berrak sıvı diyetten katı gıdalara bir geçiş sağlayan protokoller uyguluyoruz. Sonrasında kalori miktarı kilo vermeyi azaltan yada yapılan cerrahi işlemin etkisini ortadan kaldırabilecek (gazlı içecekler örneğin) yiyecekler dışında günlük ihtiyacımız kadar daha çok protein ve vitamin ağırlıklı beslenmeyi tavsiye ediyoruz. 
    Detaylı videolarımız için : https://www.youtube.com/channel/UC6RNX-sNLo03Ux6WQBEdMWA/videos
    Doç. Dr. Süleyman Bozkurt
    Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.